Bicycle register  E                       
 EMIR > BC Bröderna Carlson, Karlskoga.  ^ back to EMIR in reg.
- - - - - - - - - - - - -
- Värmland. 
 Andra cykelmärken från Karlskoga.  
 
 
   APOLLO made bicycles.

 

 

EMIR

BRÖDERNA CARLSON

KARLSKOGA

 

^ Apollo.  Allmän: "Man på hjul". Cykelbelysning LUCIFER.
 

 

 

 

 

 

 

Bröderna Carlson.

Velociped- & Sportaffär.

Kungsvägen 53.

Karlskoga.

Tel. 240 och 327.

 

Firman startades 1910 av bröderna Ingemar och Viktor Carlson, vilka tidigare hade varit anställda vid Bofors. Den sistnämnde av bröderna utträdde ur företaget 1920, efter vilken tid det drives av Ingemar Carlson ensam. Företaget har sina lokaler i en moderniserad träfastighet, vilken inrymmer 3 butikslokaler, kontor och bostadslägenheter. Särskild verkstadsbyggnad finnes. Fyra biträden äro anställda i företaget, som har en årsomsättning på cirka 100,000 kr.

 

Firman åtnjuter mycket gott anseende och har förvärvat en stor och stabil kundkrets. 1938 startades en filial vid Köpmangatan 24, Örebro. Den har en årsomsättning på 75,000 kr. och förestås av ägarens broder Agaton Carlson.

 

Johan Ingemar Carlson är född den 9 februari 1891 och son till byggnadsarbetaren Carl Carlson från Bofors o. h. h. Han är gift med Ester Ekblom och har 3 barn.

 

(Ingen bild.)

 
 
Reflex  LU    
 1947-48.   LUCIFER av schweiziskt fabrikat.   [A-B. O. Kraepelien, Stockholm.] ● [Guide: Ljus & Reflex.]
 

A.-B. Wiskadals Fabrik, Skaraborgsvägen 21 - BORÅS.

 

B1846

CYKELBELYSNING »Lucifer» är en kvalitetsbelysning av schweiziskt fabrikat.

 

 

 

 

 
 
     
 1951   Från en Lucifer broschyr.  
 

 

 

    

 

 

 

 

"Lucifer-Aero" 

Strålkastare av förkromad mässing i strömlinjeform. 60 mm. glas. Focus-inställning för glödlampan. Vikt incl. generator 575 gram.

Nr 7 143 . . . . . . . . . . . . Kr. 23:50 

(kompl. med generator) 

 

 

 
 

 

        

 

 

 

"Lucifer-Aero"

Strålkastare av förkromad mässing i strömlinjeform med fäste för framskärmen. Vikt incl. generator 550 gram.

Nr 7 153 . . . . . . . . . . . . Kr. 23:50 

(kompl. med generator) 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

       

 

 

"Lucifer-Baby" 6 volt. 

 

Dubbelsidigt magnetfält: Genom. användandet av roterande magneter med dubbelsidigt kraftlinjefält, uppnår dynamon en särskild hög effekt. Den roterande magneten är så konstruerad, att den är på bägge sidor omgiven av det stillastående ankaret, vilket ger ett maximum av magnetisk verkan. Denna konstruktion - mångfaldigt patenterad - ger »Lucifer» cykelljus en rangställning framför andra. 

 

Automatisk spänningsreglering: Ytterligare en »Lucifer»-uppfinning förbättrar betydligt de elektriska egenskaperna och hindrar överspänning i glödlampan. En i dynamon inbyggd självreglerande shunt reducerar kontinuerligt - vid stegrad körhastighet - - spänningen i lampan till det normala. Även denna konstruktion är patenterad. 

 

Ingen avmagnetisering: Tack vare användandet av ALNI-stål (en aluminium-nickellegering) behåller »Lucifer-Baby» ständigt sin magnetstyrka. 

 

Inga släpkol: Genom att »Lucifer»-magneten är roterande, bortfalla kolen och alla härmed förenade olägenheter såsom dålig kontakt, byte av kol, störningar, ärgning o. dyl. 

 

Garanti: För varje » Lucifer» cykelljus lämnas två års garanti för material och fabrikationsfel.