Som tårta betraktad är rulltårtan
en fullträff. Den går fort och lätt att baka, den ser dekorativ
ut och den blir saftig och hållbar. Här ger vi recept på Mera
olika typer av rulltårta, som var och en väl försvarar sin plats
på det finaste kaffebord. Eller varför inte servera den som
efterrätt åtföljd av en kopp gott, starkt kaffe . . .
AV ANITA YTREBERG
FOTO: LENNART GRÅBERG
Smörkräm, som bagarna gör den:
Den här krämen är lätt att göra,
får en fin konsistens och blir blank och dekorativ både utanpå
och inuti tårtor av alla slag.
50 g kokosfett
50 g smör
50 g florsocker
1 ägg
Rör smör och kokosfett smidigt.
Sätt till socker och ägg och rör krämen slät och jämn. Smaksätt
med finrivet citronskal - eller vaniljsocker och färga gärna med
karamellfärg. Med kakao som tilluts får den både smak och färg.
Rulltårtor kan bakas med eller
utan kakao och fyllas med sylt, mos, gelé och olika krämer, som
smaksatts med vanilj, kakao eller kaffe. Ni får här också recept
på s. k. bagerikrämer av den sort som konditorierna använder.
RULLTÅRTA MED GRÄDDE
4 ägg, 2 dt strösocker, 1 dl
vetemjöl, 3/4 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver.
Fyllning: rött vinbärsgelé.
Garnering: vispad tjock grädde,
färska eller djupfrysta bär.
Vispa ägg och socker tills smeten
blir tjock och porös. Sikta ner båda mjölsorterna väl blandade
med bakpulvret. Grädda kakan i liten långpanna med väl smort
smörpapper i varm ugn (250°). Stjälp upp den på sockrat papper,
bred på gelé och rulla ihop kakan. Lägg den i smörpapper att
kallna. Vispa upp tjock grädde smaksatt med litet vaniljsocker
och bred den över. Garnera med bär eller hyvlad blockchoklad.
DRÖMTÅRTA
3 ägg, 1 äggvita, 1 1/2 dl socker,
1 dl potatismjöl, 6 tsk kakao, 1 1/2 tsk bakpulver.
Kräm: 1 hg smör eller margarin, 2
1/2 dl florsocker, 2 äggulor, 2 tsk, vaniljsocker.
Vispa ägg, vita och socker tills
det blir poröst. Blanda ner mjölet blandat med kakaon och
bakpulvret och bred ut smeten i smord långpanna. Grädda i mycket
varm ugn c:a 275° tills ytan fått färg. Stjälp upp kakan på
sockrat papper och låt den svalna under fuktad duk.
Rör smör, florsocker och
vaniljsocker poröst och sätt till gulorna. Bred på krämen och
rulla ihop.
ENKEL RULLTÅRTA
3 ägg, 100 gr socker, 80 gr
vetemjöl, 1 tsk bakpulver.
Fyllning: Mos eller sylt.
Vispa ägg och socker poröst och
sätt till mjölet väl blandat med bakpulvret. Bred ut smeten på
ett smort smörpapper och grädda kakan i mycket god ugnsvärme,
tills den är ljusgul. Stjälp upp rulltårtan på ett sockrat
papper och bred på fyllningen. Rulla ihop tårtan och låt den
kallna.
CHOKLADSTUBBE
3 ägg, 1 äggvita, 1 1/2 dl socker,
50gr potatismjöl, 2 msk kakaopulver, 2 tsk bakpulver.
Fyllning: 75 gr smör, 100 gr f
florsocker, 1 äggula, 1 % tsk vaniljsocker.
Garnering: 2 dl florsocker, 3 msk
kakao, 100 gr smör, 1 äggula.
Vispa ägg och socker tjockt och
pösigt. Tillsätt mjöl, kakaopulver och bakpulver. Bred ut smeten
i smord papperslåda eller liten långpanna, grädda kakan i varm
ugn (250-275°) tills ytan fått litet brunare färg. Stjälp upp
kakan på sockrat papper och låt den svalna under fuktad duk.
Fyllning: rör smör och socker
poröst och tillsätt äggulan och vaniljsockret. Bred krämen över
kakan och rulla ihop den hårt. Rulla in den i smörpapper och
lägg den på kall plats till följande dag.
Garneringskräm: rör smöret mjukt
och sätt till det siktade florsockret och kakaon. Blanda sist
ner gulan. Bred eller spritsa chokladkrämen över tårtan så att
den får utseende av en stubbe.
MOCKAFYLLD RULLTÅRTA
3 ägg, 1 1/2 dl socker, 4 msk
potatismjöl, 1 tsk bakpulver.
Kräm: 1/2 dl mycket starkt kaffe,
1 dl hasselnötter, 2 äggulor, 1 1/2 dl grädde, 1 tsk
potatismjöl, 5-6 tsk socker, 1 1/4 hg smör, 1 1/2 tsk
vaniljsocker.
Vispa ägg och socker tills det
blir vitt och poröst, sikta ner mjölet blandat med bakpulvret
och rör om. Bred ut smeten i smord papperslåda eller liten
långpanna, grädda kakan i mycket varm ugn c:a 275° tills ytan
fått lätt brun färg. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt
kakan svalna under fuktad handduk.
Kräm: rosta nötkärnorna lätt i
ugnen (125°). Gnugga bort de bruna skalen samt hacka dem fint.
Blanda gulor, grädde, mjöl och socker i en tjockbottnad kastrull
och låt krämen sjuda tjock. Vispa då och då tills den kallnat.
Blanda ner det rörda smöret klickvis, droppa i kaffet och rör
ner nötterna och vaniljsockret. Avsmaka krämen och bred den över
kakan och rulla ihop den. Lägg den i smörpapper på kall plats
att stelna.
|